Ciasto francuskie to jedno z najpopularniejszych i najsmaczniejszych ciast, z którego są wypiekane ciastka, croissanty, rogaliki, bułeczki oraz wiele innych wyrobów cukierniczych wykonywanych na słodko i na słono. Aby produkcja z ciasta francuskiego szła szybko i wydajnie, używane są w niej różne maszyny cukiernicze.
Wiele fabryk czy cukierni stosuje do produkcji różnego rodzaju maszyny, które od początku do końca biorą udział w formowaniu ciasta, wykrawaniu z niego elementów oraz wypiekaniu gotowych słodkości. Ciastka i rogaliki kupowane w sklepie czasami w ogóle nie widzą pracy ludzkich rąk. Duże firmy są na tyle nowoczesne, że całe procesy produkcyjne zachodzące pod ich dachem odbywają się przy udziale maszyn. Sterowane są one komputerowo, przez specjalne programy dostosowane do produkcji. W fabrykach również ciasto francuskie jest wyrabiane maszynowo i cięte na kawałki. Specjalna maszyna wyrabia porządnie ciasto i wałkuje je na pasy o określonej grubości. Następnie z płatów ciasta francuskiego są wykrawane elementy o określonym kształcie np.: okręgu, kwadratu, prostokąta, serca itp. Na taśmie produkcyjnej wycięte ciastka są transportowane do pieca i wypiekane. Następnie można przystąpić do ich dekoracji. Ich praca jest automatyczna lub manualna, niekiedy potrzebują one zaprogramowania pewnych ustawień przez człowieka i wówczas pracują już samodzielnie.
Maszyny do tworzenia wyrobów cukierniczych są coraz nowocześniejsze. Posiadają one zazwyczaj panele dotykowe oraz wiele opcji produkcji. Warte uwagi są maszyny do ciasta francuskiego, które wykonują zarówno małe ciasteczka, jak i całe ciasta czy torty. Dzięki nim dużo szybciej można stworzyć zamówienie złożone przez cukiernie, piekarnie albo sklepy. Ich kompaktowe rozmiary nie wymagają dużych
2020-07-27 11:32:15
Adres IP:
*.*.*.67
2020-07-23 13:29:44
Adres IP:
*.*.*.19
Twój wpis został dodany i wkrótce pojawi się na stronie
Twoja opinia została dodana i wkrótce pojawi się na karcie firmy
2021-01-07 10:05:11
Adres IP:
*.*.*.33