Czym jest liofilizacja owoców i warzyw?

Czym jest liofilizacja owoców i warzyw?

Jeszcze kilka lat temu nikt z nas nie zwracał aż takiej uwagi na skład znajdujący się w zupkach typu instant czy innych daniach tego rodzaju. Dzisiaj jednak wiemy, że są to produkty pełne chemii i konserwantów, a także ubogie w jakiekolwiek wartości odżywcze, dlatego staramy się ich unikać i decydujemy się na inne, zdrowe przekąski liofilizowane. W ostatnich latach dużą popularnością cieszy się żywność liofilizowana, która początkowo była dostępna dla astronautów i dla wojska, jednakże dziś jest znacznie bardziej upowszechniana. Na czym polega proces liofilizacji i czy jest on dla nas zdrowy?

Liofilizacja, co kryje się pod tą nazwą?
Proces liofilizacji polega na "suszeniu mrozem", ponieważ w trakcie wspomnianego procesu usuwa się z produktów wodę jednakże z pominięciem etapu skraplania. Na samym początku żywność schładza się poniżej -40°C, co sprawia, że dochodzi do zniszczenia bakterii przyczyniających się do naturalnego fermentowania produktu. Co więcej, dochodzi do zniszczenia pleśni i bakterii chorobotwórczych. Następnie wytwarzana jest próżnia, która jest niezbędna do zapoczątkowania sublimacji wody. Później dostarcza się do żywności ciepło, dzięki któremu proces sublimacji jest podtrzymywany i dochodzi do procesu wymrażania powstającej pary wodnej.

Czy liofilizacja jest zdrowa?
Proces liofilizacji jest znacznie bardziej wartościowy niż proces sterylizacji czy pasteryzacji żywności, ponieważ liofilizacji można poddać właściwie wszystkie produkty, tj. owoce, warzywa, zioła, ryby, mięso, a także inne gotowe dania. Liofilizacja zabezpiecza żywność przed zepsuciem, a jednocześnie zachowuje ona wszystkie cenne właściwości odżywcze. Podczas procesu liofilizacji nie dochodzi do utraty witamin, jak również cennych składników mineralnych. Co więcej, po procesie liofilizacji żywność zachowuje swój pierwotny kolor, zapach oraz smak.

Opinie (0)

Zobacz firmy

DMD tonery i tusze do drukarek

Al. Sikorskiego 2/7
35-304 Rzeszów

Średnia Ocena

5/5
Maszyny cukiernicze i piekarnicze Hasborg

Rakszawa 508
37-111 Rakszawa

Średnia Ocena

5/5
Klinika Naczyniowa Doppler Instytut Warszawa

Josepha Conrada 24
01-922 Warszawa

Średnia Ocena

5/5

Podobne artykuły

Jaki powinien być profesjonalny księgowy?

Jaki powinien być profesjonalny księgowy?

Jak wybrać idealną salę weselną?

Jak wybrać idealną salę weselną?

Kontrola skarbowa

Kontrola skarbowa